Sekabilehakulevylavatanssit lisämausteilla (25.1.2023)

Olipas mukavan oloiset pikkutanssit Tapanilan työväentalolla 25.1.2023, vaikka itse järjestinkin. Ainakin minut saavuttanut palaute oli pelkästään positiivista. Keväälle 2023 olen nyt ottanut tavaksi järjestää parin tanssikurssitunnin päätteeksi aina kuukauden viimeisenä keskiviikkona kello 18.30 – 21.00 levytanssit, joissa noudatetaan sekahakua ja bilehakua. Liekö tuo bilehaku vielä ihan vakiintunut termi, mutta ainakin muutamissa yhteyksissä sitä on käytetty sekahakupohjaisesta hakutavasta, jossa ei ole hakurivejä ja tanssitaan lähtökohtaisesti aina yksi kappale parin kanssa kerrallaan. Näinhän tehdään mm. salsa- ja westiebileissä. Toki “bileisiin” kuuluu myös aina se, että on jotakin naposteltavaa. Tarjoilupöydän läheisyys tarjoaa myös hyvän paikan hengailla kun ne hakurivit kerran puuttuvat.

Yhtenä ajatuksena on, että tanssit olisivat riittävän kotikutoiset ja helposti lähestyttävät myös niille, jotka eivät ole vielä ihan oikeisiin tansseihin uskaltautuneet. Minunkin kursseillani on useita jo ihan mainiosti tanssivia henkilöitä, joilla tansseihin lähdön uskalluskynnys ei ole vielä ylittynyt. Olin iloisesti yllättynyt kun tansseihin jäi tai saapui useita kurssilaisia. Mutta vielä yllättyneempi olin kun paikalle ilmaantui useita ihan uusia kasvoja. Ja ihmeellistä kyllä, paikalla oli viejiä lähes saman verran kuin seuraajia.

Jotakin erityistä tai erikoista tuon bilehaun lisäksi koin näissä tansseissa tarpeelliseksi tarjota. Niinpä valmistelin illan kappaleista soittolistan tanssilajiehdotuksineen ja heijastin sen salin seinälle tanssikansan ihmeteltäväksi. Minusta tuntui, että listaa tihruttiin melko intensiivisesti. Aloitteleville se saattoi antaa rohkeutta valmistella seuraavaa hakua, kun tulossa oli laji, jonka koki jossakin määrin hallitsevansa. Kokeneemmille taas tieto saattoi antaa tukea siihen, kenen kanssa tulevan lajin mieluusti tanssisi.

Lisäksi vedimme koko joukolla kaksi kertaa illan aikana helpon rivitanssin, jonka toki opettelimme illan aluksi. Täytyy todeta, että tällaiseen tanssiporukkaan uusikin tanssi uppoaa huomattavasti nopeammin kuin sekalaiseen juhlayleisöön. Vaikutti siltä, että rivitanssikin otettiin hyvin vastaan. Ehkä Suomen tanssikansalle voitaisiin valtakunnallisestikin tuotteistaa pari rivitanssia, joita sitten eri tanssitapahtumissa yhdessä toteutettaisiin. Toki swing-yhteisöllä on vaikkapa Shim Sham, mutta ihan niin haastavaa koreografiaa en tässä olisi tavoittelemassa. Ja ehkä mieluummin jotakin ihan suomalaista? Rivitanssi antaa yhdessä onnistumisen elämyksen.

Minusta yhden kappaleen tanssiminen kerrallaan on ihan mainio ratkaisu, joka nimenomaan mahdollistaa useiden, myös uusien tuttavuuksien, kanssa tanssimisen. Aivan erityisesti tämä pätee vaikkapa lähes viisiminuuttisten kappaleiden (salsat, jotkut koti- ja ulkomaiset iskelmät) kohdalla. Kotimaiset tanssilavoille suunnatut kappaleet saattavat kestoltaan olla reilusti alle kolmeminuuttisia, ehkä osin juuri siksi, että niitä on ajateltu tanssittavan kaksi peräkkäin. Mutta toimi tuo yhden tanssin periaate hyvin noiden lyhyiden kappaleiden kanssa. Ja ainahan voi sopia toisenkin kappaleen tanssimisesta yhdessä, jos molemmista kovasti siltä tuntuu.

Levytanssit eivät toki korvaa live-esiintyjän tuomaa lisätunnelmaa, eikä levytansseilla tueta kotimaisten artistien toimeentuloa. Mutta toisaalta voidaan toteuttaa pienimuotoisia tanssitapahtumia ja pitää lipun hinta alhaisena. Ja musiikki sinällään on ihan maailman parasta.

Seuraavat Tapanilan sekabilehakulevylavatanssit ovat sitten keskiviikkona 22.2. Jos nyt oli paikalla noin kolmekymmentä tanssijaa, voitaisiin ensi kerralle tavoitella vaikka tuplamäärää. Tulehan kokeilemaan!

Saatat pitää myös näistä...