Kuka olen

Auvo Viita-aho

Varsinaisen työurani (36 vuotta) tein Puolustusvoimissa, josta jäin reserviin kesällä 2019. Sotilasarvoltani olen kommodori.

Olen kuitenkin ollut aina suhteellisen innokas tanssija ja aloitin myös tanssin ohjaamisen varovasti joskus vuosituhannen vaihteessa. Aloitin aktiivisen tanssikurssien ohjaamisen viikoittain tanssiseura Sekahaussa vuonna 2018 ja valmistuin tanssinopettajaksi (STOL) vuonna 2019. Olin perustanut jo vuonna 2017 tanssiyrityksen Tanssilinnake Oy. Olen tehnyt osan elämäntyöstäni rannikkolinnakkeilla, josta tanssiyrityksen nimikin juontuu. Nyttemmin markkinoin toimintaani lähinnä nimellä Auvon tanssikurssit.

Tanssin koska en pysty olemaan tanssimatta. Monen muun tapaan tavoittelen tanssissani tanssitaivasta – kahden ihmisen liikkeen taianomaista harmoniaa. Toki myös pelkkä ilottelu vauhdikkaaseen musiikkiin riittää addiktoimaan tähän hienoon lajiin. Kun musiikki soi, on minun vähintäänkin rummutettava käsilläni – yleensä ympäristön häiriöksi. Tanssin oppimisessa kannustan erityisesti lempeään vuorovaikutukseen, tasapainoon, liikkeen jatkuvuuteen ja sujuvuuteen sekä musiikin tulkintaan.

Tanssin lisäksi olen aina jossakin määrin ollut kiinnostunut tietotekniikasta ja teen muun muassa jonkin verran kotisivuja ja verkkokauppoja yrityksen AvenArt nimissä. Kirjailijaksi tai historioitsijaksi en tunnustaudu, mutta sain jokin aika sitten valmiiksi jo toisen yhdistyshistoriikkini.

– Suomen Rannikkopuolustus 100 vuotta ilmestyi keväällä 2018
– Upseerien ampumayhdistys 100 vuotta julkaistiin joulukuussa 2020

Olen jossakin määrin aktiivinen myös yhdistyskentässä. Toimin puheenjohtajana seuraavissa yhteisöissä
– Rannikkoupseeriyhdistys ry (ruy.fi)
– Suomenlinnan Rannikkotykistökilta ry (slrt-kilta.fi)
– Suunnistuksen erikoisseura Suunta-veikot ry (suunta-veikot.fi)
– Taloyhtiöni Saramäentie 8

Hallitus- tai toimihenkilötehtävissä toimin lisäksi Upseerien ampumayhdistyksessä (uay.fi), Helsingin varuskunnan ampujissa ja Rannikkotykistösäätiössä. Jäsenenä olen muun muassa Suomen tanssinopettajien liitossa, tanssiseura Cometsissa, tanssiseura Sekahaussa, Meriupseeriyhdistyksessä, Viestiupseeriyhdistyksessä, Logistiikkaupseeriyhdistyksessä, Kyöstikuorossa sekä tietysti VV-klubissa.

Myös syksyllä 2019 hankitun mökin rakennushommat vievät paljon aikaani. Niin edessä kuin takanakin on myös lasteni uusien kotien remonttihommia.

Minulla on vaimo, kaksi lasta ja neljä lastenlasta, jotka kaikki tekevät minut jatkuvasti onnelliseksi.

Tanssilajit

Opetan käytännössä kaikkia lavoilla tanssittavia lajeja, kuten valssia, hidasta valssia, tangoa, foksia, hitaita, rumba-boleroa, cha cha:ta, fuskua, lavajivea, buggia, sambaa, humppaa, jenkkaa, polkkaa ja masurkkaa. Lisäksi opetan salsaa (kuubalaistakin, mutta erityisesti crossbody-versiota), bachataa, kizombaa ja west coast swingiä sekä jossakin määrin lindyä (Lindy Hop). Argentiinalaista tangoa pyrin pikkuhiljaa omaksumaan. Myös blues/balboa -yhteisöjen meno kiinnostaa, ja niissäkin voin pitää perustetunteja… Rivitanssejakin tulen mielelläni ohjaamaan eri tapahtumiin.

Ohjaan vuodesta 2023 alkaen Ressun IB-lukion monikansallisen oppilasjoukon vanhoja tansseja, joka onkin ihan erilainen, mutta niin antoisa genre.

Tanssikokemus

Paritanssi on aina ollut lähellä sydäntäni. Ensimmäisen kurssini kävin 1980-luvulla kadettikoulussa legendaarisen Åke Blomqvistin ohjauksessa. Paljon komennuksilla sekä Suomessa että eri puolilla maailmaa, pyrin aina käyttämään vapaa-iltani tanssin merkeissä. Tanssin opettamisen aloitin 1990-luvun loppupuolella lähipiirissäni.

Tanssin taipaleella minua ovat tukeneet useat eri opettajat, joista haluan nimetä muutamia:

Tanssia ja terapiaa
Maija Astikaisen assarina 2000-luvun alkuvuosina laajensin ymmärrystäni lavatansseista ja niiden opettamisesta.

Helsinki Salsa Academy
Mikko Kempen, Hanna Stillin ja monien loistavien vierailevien opettajien kanssa vuosina 2012-2014 syvennyin salsan ja mambon (LA&NY style) maailmaan.

Sekahaku
Turussa syvennyin laajaan ohjelmistoon lavatansseja Antti-Ville Heikkilän tehokkailla tunneilla ja Sekahaun viikkotansseissa. Nykyään saatan opettaa vielä ajoittain Sekahaun riveissä  Turun alueella.

Turku Swing Society
Turussa sain maan parasta West Coast Swing -opetusta Ville Immosen, Hanna Ojanahon, Heli Mustalahden ja kumppaneiden opissa. TSS:llä hain hieman oppia myös Lindy Hopissa ja Argentiinalaisessa tangossa.

Tanssin tahti
Liisa Kontturi-Paasikon mainiolla kurssilla 2016-2017 sain valmiudet tanssinopettajan (STOL) pätevyyteen. Tutkintoni vastaanottajana toimi asiantuntevasti Minna Tanttu. Tutkinnot ovat nyttemmin muuttaneet muotoaan, mutta aikanaan vahvasti kilpatanssiin (10-tanssiin) painottunut tutkinto pani kyllä seuratanssijan vahvasti epämukavuusalueelle. Mutta toisaalta avasi tuonkin genren uudella tavalla.

Balanssi Studiot
Sami ja Jutta Heleniuksen ohjauksessa perehdyin hitusen myös kilpatanssien maailmaan.

Comets
Cometsin riveissä jatkoin ajoittain Helsingissä Westiin ja Lindyyn perehtymistä.

Tangokoulu
Muun muassa Nina Krookin, Pasi- ja Maria Laurénin sekä muutamien muiden opissa perehdyin hieman argentiinalaisen tangon saloihin. Varsinainen “koppi” lajista on silti tyystin vielä ottamatta.

JazzFactory

Laura Halttunen tuo ihastuttavasti, mutta myös teknisesti syvällisesti tanssigenreensä perehtyen, Suomeen Lindy Hopin, autenttisen Jazzin, Charlestonin ja Bluesin maailmaa. Olen aloittanut syventymisen sekä Bluesiin että Balboaan..

Valasrannan tanssileiri ja muu oppiminen

Joskus täytyy koittaa omaksua uuttakin ja Valasrannan tanssileiri on asettautunut kalenteriin sellaiseksi tapahtumaksi, jossa pyrin omaksumaan kaiken minkä vain ehdin. Mustille tunneille on aina yhtä jännittävää pyrkiä ja opettajat ovat toki valtakunnan parhaita. Kerran vuoressa pyrin poimimaan tapahtuman myös Ruotsista. Toki globaaleissa lajeissa internetin pohjaton sammio on myös paikka josta tulee säännöllisesti poimittua uutta materiaalia tai maustetta kursseille.

Showtanssiakin olen kokeillut….

… ja hieman kilpaillutkin, kuvassa salsa (LA-style) teemalla Juliana Niskasen kanssa.

Ajautumisestani tanssin opettamisen pariin voit lukea lisää tanssipäiväkirjan artikkelistani.

Mainiona avustajana toimii Helsingissä keskiviikkoisin Tarja Simola, jonka löydät myös mainosteni kuvista.